
Arrautza ekologikoen abeltzaina
Urduña, 1976
Behiak, ardiak edo behorrak hazitako baserritar familia batetik dator. Urte batzuk daramatza ekintzaile izaten, eta kultura ekologikoan oinarritutako zenbait negozio jarri ditu abian. Lehenik, barraskiloak hazteari ekin zion Alavak, eta gaur egun, animalien ongizatea eta garapen jasangarria duten oiloen arrautzak hazten ditu.
Bere familiak Gasteizen zuen harategian lan egiten hasi bazen ere, 2006. urtean baserrira joan-etorriko bidaia egitea erabaki zuen. Hiriko etapa amaitutzat jo zuen. Ziurtagiri ekologikoa lortu ondoren, ‘Barraskibide’ izeneko espainiar Estatuko lehen barraskilo-haztegia muntatzeari ekin zion.
Proiektu arrakastatsu honek barraskilo-haragia kontserbatzeko ekimen aitzindaria eratzera ere bideratu zuen Alava. Sasoiko jarduera izanik, denbora librea eta produzitutako dena salduta zuenez, bigarren negozio bat martxan jartzea erabaki zuen: ‘Oliobide’. Egunean bi mila arrautza ekoizten dituen hiru mila oiloko haztegia, hain zuzen ere.
Gaur egun urduñarrak gogoan du zein zaila eta dibertigarria izan ziren une haiek, produktu guztia salduta eduki arte, ekoizpena eta banaketa osorik kontrolatu arte. Ideia oso argi baitzuen Ainhoak: kate osoa kudeatzea, supermerkaturik gabe eta salmentan bitarteko izango ziren kate handirik gabe.
Bizkaiko ‘Slow food’ elkarteko kide dugu Ainhoa eta duela gutxi bigarren negozioa abian jarri du: ugalketa-prozesua igaro ondoren, oilo-haragiak duen balio urria dela-eta, proiektu berri bati ekin dio: hanburgesak eta oilo salda egiten duen ekimena. Horrelako lehena dugu Euskadin ziurtagiri horrekin.
Era berean, onartzen du salerosketa ezagutu ez arren, bezeroarekin, jatetxeekin eta saltoki txikiekin egindako lan pertsonalizatuak ekarri dio merkatuaren kontrol handiagoa izatea. Gaur egun negozio-lerro berriak ditu buruan, flan berri bat merkaturatzea, esaterako. “Oso garrantzitsua” iruditzen zaio nork bere gustuko gauzak egitea, norbere proiektuetan “zoriontsu” izateko. Azken finean, baikorra baita euskal gastronomiak bizi duen une oni dagokionez.