Proiektuak

Pertsonak

Pertsonetara itzuli

Luis Mokoroa

Gastronomiazko Euskal Anaiarteako Presidentea

Donostia, 1943

Euskal sukaldaritzaren ezagutza eta zabalkundea balioesteko sortutako erakunde honen presidenta dugu. Zehazki, helburua da sukaldaritzaren kultur ondarea, bere produktuak, historia eta tradizioak defendatzea.

Ogibidez fisioterapeuta izan arren, gastronomiari lotuta izan dugu beti Luis. Bere aita zen Felix Mokoroak gaiaz asko idatzi zuen, eta erakunde honetako aurreko presidentea ere izan zen 1982 eta 1985 urte bitartean.

50. hamarkadaren amaieran hasi ziren gaur egun Anaiartea denaren oinarriak sortzen. Hain zuzen ere, Donostiako Legazpi kalean Felixek zuen errebotikan solasaldi handiak egiten zituzten garaiko gastronomoek. Horren guztiaren koordinatzailea Perico Arana zen, ETZeko zuzendaria, zehazki, hiriburuko Erakarpen eta Turismo Zentroa.

Eztabaida horiek eta Frantziako kofradietatik hartutako erreferentziek erakarri zituzten kultura gastronomikoan jantzitako pertsonak bileretara, beren ezagutzak eman asmoz. Solasaldi horiek afariekin amaitzen zituzten ‘Cañoyetan’ elkartean, hain justu, hiriko zaharrenetako batean.

Hala, Kofradia 1961. urtean sortu zuten, sukalde tradizionalak duen balioa emateko. 1967. urtean inauguratu zuten elkartea Donostiako Alde Zaharreko egungo kokalekuan. Izan ere, errezeta zaharrak defendatzeko lokal soziala izango zela erabaki zuten; elkarteen altxorrik handiena errezetak baitira.

Inaugurazio-afaria Luis Irizarrek zuzendu zuen. Baita lokala biziki bultzatu hitzaldiak eta ekitaldiak antolatuz ere. Ikasle gisa, Pedro Subijana, Roteta Roteta, Karlos Arguiñano, Jose Ramon Elizando eta Ignaicio Etxeberria mexikarra zeuden, besteak beste.

Boza gora egiten dituen gogoetetan, Mokoroak dio euskal gastronomiak “errutinazko uneak” igaro dituela euskal sukaldaritza berriaren mugimenduaren aurretik, baina agian orain “izugarri igo” dela eta “asko kostatzen” dela plater tradizionalak ikustea “konbinazio konplexuak” dituzten jatetxe askotan.

Autodidaktak ziren bere garaiekin alderatuz, egungo mugimenduan alde handia dagoela azpimarratu du: “Jendea oso ondo prestatuta dago eta badaki kudeatzen”.