Proiektuak

Euskal Gastronomiaren topaketa

Euskal Gastronomiaren Topaketa sektorea sendotzeko ekimen bat da, gogoetaren bidez eta etorkizuneko gakoak atzemanez, euskal gastronomiaren sektorea osatzen duten profesionalen arteko elkarrizketa baliaturik.

Euskal gastronomia elementu ugariz osatutako ekosistema bat da. Pieza askok osatzen duten motorra da, elkarri eragin eta elkarrekin ekiten diotenak.

Horrelako makina bat noizean behin olioztatu beharra dago, piezak estutu, piezak berritu, testuinguru berrietara egokitu eta helburu duen horretarako optimizatu; batzutan helburu bera ere birpentsatu eta norabidea ere aldatuz.

Eta horretarako antolatzen da lehen topaketa hau, euskal gastronomiaren ekosistema osatzen duten piezak elkartu, elkar ezagutu, harremanak egonkortu, helburuak partekatu eta batik bat, motore beraren piezak direla barneratuz, norabide batean jarri.

XV-XVI. mendetan Euskal Herria mundu mailako erreferentea zen, itsasoa ulertu eta nabigatzeko punta puntako itsasontziak eraiki eta itsasgizonak atera ziren. Gaur egun mundua nolakoa den ulertzeko mugarriak euskaldunek jarri zituzten: munduari lehendabiziko bira, “tornaviaje”a, bale ehiza, nazioen arteko harremanak eta abar.

Euskal Herria itsasoari begira estrukturatutako jendarte bat zen, basoen ustiaketa, hornikuntzak, beste herriekin harreman komertzialak… Euskal Herria herri moderno, ireki eta berritzailea zen. Era berean beste nazioen begirunea zuen eta izen ona zuen.

Euskal Gastronomia ere puntu hortan dago. Mundu mailan ezaguna eta errespetatua da, baina Euskal Gastronomiaren itsasontzia haize berriak behar ditu, korronte berriak sortu, dinamika berriak eta guzti hau ekosistema olioztatzetik etorriko da eta lehen pausua topaketa hau litzateke. Jakin dezagun ekosistemaren parte garela eta guztiok batera lan eginez sortuko direla zerumuga berriak.

ESENTZIA

Gastronomiaren ikuspegi globalarekin, topaketa honek hausnartzeko, aztertzeko eta sortzeko giroa sortu nahi du. Sukaldarien, ekoizleen, ekintzaileen, industria gastronomikoaren eta inplikatutako erakundeen arteko lankidetza sustatzea. Gastronomiaren ikuspegi global eta inklusiboa lantzea, aniztasuna eta 360º-ko ikuspegia islatuz.

TESTUINGURUA

Sektorearekiko ardura-testuinguru honetan, bere bideragarritasunari lotutako jarduerak bultzatzeko, gidatzeko eta negozio eredu desberdinak laguntzeko lanean jarraitu beharra dago.

Etapa berri honetan, sukaldarien eta haien lan-taldeen inspirazioa eta motibazioa lantzea beharrezkoa da etorkizun hurbileko erronkei aurre egiteko, komunitate gastronomikoaren oinarriak sendotuz eta taldean lan eginez.

NOIZ ETA NON

Eguna: 2022ko irailak 27

Hasiera: 9:30

Tokia: Basque Culinary Center

Norentzat: Gastronomia sektoreko profesionalentzat. Sukaldari, ekoizle, adituak…

PROGRAMA

9:30 AGURRA

Joxe Mari Aizega

Bittor Oroz

Markel Olano

EZTABAIDA ETA GOGOETA

Haize berrien garaia da, korronte eta dinamika berriak sortzeko unea. Hori guztia ekosistema egonkor honen berrikuntzaren bitartez etorriko da. Topaketa honek lehenengo urratsa izan nahi du, eta hauek dira urrats hori emateko prest dauden protagonistak.

9:45 ALAIA MARTIN

Bertsoak.

9:50 PEDRO SUBIJANA

Zerk ekarri gaitu honaino?

10:00 ELENA ARZAK

Jatetxe baten kokapena eta garapena.

10:15 TELMO RODRIGUEZ

Ardoa, etorkizuneko aukera eta erronkak.

10:30 AITOR ARREGI

Isasotik.

10:45 XABIER ZABALETA & LORENA GOMEZ

Tradizioa, artisautza eta etorkizuna.

11:00 JUANMA ORIBE

Ogia, pan.

11:15 MAHAI INGURUA

Gastronomiaren egungo erronkei buruzko hausnarketa Julen Baz, Nagore Irazuegi eta Itziar Intsaustiren eskutik.

11:35 JON MAIA

Bertsoak.

12:00 WORK CAFE

Anais Iglesiasek gidatutako dinamika.

13:15 JUAN MARI ARZAK-I AITORTZA

Jardunaldiaren barruan, Juan Mari Arzakek Basque Culinary Center-eko Patronatuko kide gisa egin duen lan garrantzitsua aitortuko da eta ohorezko patrono izendatuko zaio.

Omenaldiaren baitan, ikusentzunezko proiekzio bat eta Mikel Urdangarinen musika emanaldia aurrikusita daude.

14:00 OTORDUA

Mahaia Kolektiboa elkarlaneko sukaldari eta ekoizleek emango diote amaiera topaketari gonbidatuei otordu berezia eskainita. Besteak beste, jarraian azaltzen direnak izango dira horren arduradunak:

  • SUKALDARIAK:
    • Roberto Ruiz (Hika)
    • Gorka Txapartegi (Alameda)
    • Jon Ayala (Laia)
    • Pili Manterola (Iribar)
    • Xabier Gorrotxategi (Casa Julián)
    • Dani López (Kokotxa)
    • Aitor Arregi (Elkano)
    • Aizpea Oihaneder (Xarma)
    • Enrique Fleischmann (Bailara)
    • Igor Arregi (Kaia)
    • Rubén Trincado (Mirador de Ulía)
    • Ismael Iglesias (Rita)
    • Pablo Loureiro (Casa Urola)
    • Paul Arrillaga (Zazpi)

Gainera, postuak izango ditugu produktu ezberdinekin:

  • EKOIZLEAK:
    • Basque Wine
    • Segurako Talogileak
    • Euskal Gaztak (Abatza)
    • Euskal Ogia
    • Maisor Getaria
    • Euskal Gozoak
    • Euskaber
    • Balerdipeko Erleak

LAGUNTZAILEAK

Euskal Gastronomiaren Topaketa Mantalak antolatutako ekimena da Mahaia Kolektiboa, FECOGA, Jakitea Elkartea, Euskal Gastronomia Akademia, Euskal Gozogileak eta Basque Culinary Center-ekin elkarlanean. Gipuzkoako Aldundia, Hazi Fundazioa eta Euko Jaurlaritza dira erakunde babesleak eta Euskaber eta Insalus enpresen laguntza jaso du.