Proiektuak

Euskal Gastronomiaren topaketa

Euskal Gastronomiaren Topaketa sektorea sendotzeko ekimen bat da, gogoetaren bidez eta etorkizuneko gakoak atzemanez, euskal gastronomiaren sektorea osatzen duten profesionalen arteko elkarrizketa baliaturik.

Euskal gastronomia elementu ugariz osatutako ekosistema bat da. Pieza askok osatzen duten motorra da, elkarri eragin eta elkarrekin ekiten diotenak.

Horrelako makina bat noizean behin olioztatu beharra dago, piezak estutu, piezak berritu, testuinguru berrietara egokitu eta helburu duen horretarako optimizatu; batzutan helburu bera ere birpentsatu eta norabidea ere aldatuz.

Eta horretarako antolatzen da lehen topaketa hau, euskal gastronomiaren ekosistema osatzen duten piezak elkartu, elkar ezagutu, harremanak egonkortu, helburuak partekatu eta batik bat, motore beraren piezak direla barneratuz, norabide batean jarri.

XV-XVI. mendetan Euskal Herria mundu mailako erreferentea zen, itsasoa ulertu eta nabigatzeko punta puntako itsasontziak eraiki eta itsasgizonak atera ziren. Gaur egun mundua nolakoa den ulertzeko mugarriak euskaldunek jarri zituzten: munduari lehendabiziko bira, “tornaviaje”a, bale ehiza, nazioen arteko harremanak eta abar.

Euskal Herria itsasoari begira estrukturatutako jendarte bat zen, basoen ustiaketa, hornikuntzak, beste herriekin harreman komertzialak… Euskal Herria herri moderno, ireki eta berritzailea zen. Era berean beste nazioen begirunea zuen eta izen ona zuen.

Euskal Gastronomia ere puntu hortan dago. Mundu mailan ezaguna eta errespetatua da, baina Euskal Gastronomiaren itsasontzia haize berriak behar ditu, korronte berriak sortu, dinamika berriak eta guzti hau ekosistema olioztatzetik etorriko da eta lehen pausua topaketa hau litzateke. Jakin dezagun ekosistemaren parte garela eta guztiok batera lan eginez sortuko direla zerumuga berriak.

ESENTZIA

Gastronomiaren ikuspegi globalarekin, topaketa honek hausnartzeko, aztertzeko eta sortzeko giroa sortu nahi du. Sukaldarien, ekoizleen, ekintzaileen, industria gastronomikoaren eta inplikatutako erakundeen arteko lankidetza sustatzea. Gastronomiaren ikuspegi global eta inklusiboa lantzea, aniztasuna eta 360º-ko ikuspegia islatuz.

TESTUINGURUA

Sektorearekiko ardura-testuinguru honetan, bere bideragarritasunari lotutako jarduerak bultzatzeko, gidatzeko eta negozio eredu desberdinak laguntzeko lanean jarraitu beharra dago.

Etapa berri honetan, sukaldarien eta haien lan-taldeen inspirazioa eta motibazioa lantzea beharrezkoa da etorkizun hurbileko erronkei aurre egiteko, komunitate gastronomikoaren oinarriak sendotuz eta taldean lan eginez.

NOIZ ETA NON

Eguna: 2023ko ekainak 19, Bizkaia





Tokia: Klima BBK, Urdaibai

Norentzat: Gastronomia sektoreko profesionalentzat. Sukaldari, ekoizle, adituak…

Hasiera: 10:00h

PROGRAMA

10:00 AGURRA

EZTABAIDA ETA GOGOETA

Haize berrien garaia da, korronte eta dinamika berriak sortzeko unea. Hori guztia ekosistema egonkor honen berrikuntzaren bitartez etorriko da. Topaketa honek lehenengo urratsa izan nahi du, eta hauek dira urrats hori emateko prest dauden protagonistak.

10:30 360º-ko gastronomia: sukaldetik haratago

Julen Baz, Gorka Txapartegi y Edorta Lamo

10:55 Euskal gastronomiaren erronkak eta garapena

Carlos Fernández, Julen Bergantiños, Gorka Irazabal, Xabier Zabaleta y Roberto Ruíz

11:20 Kultura-emankizuna – Amaia Elizaran, dantzaria

11:30 Gastro Gaztea: Erronkak, gazteen eta ekintzaileen ikuspegitik

Javi Rivero, Jon Mikel, Amaia Arguiñano y Jone Markaida

11:50 Bisubi: Elkartasuna sukaldetik

Lorea Uribarri, Lara Martín, Álvaro Saiz, Beatriz Amorena y Myriam Gomez-Garcia

12:15 Kafe-ordua

12:45 Gazta-tailerra

Malen Sarasua (Esneki Zentroa Leartiker)

13:20 Alaia Martin, bertsolaria

13:30 FERIA GASTRONOMIKOA

Euskal Gastronomiaren Topaketaren bigarrengo edizioko jardunaldiaren amaiera gisa, parte-hartzaileek bazkari eder bat egingo dute Bisubi Fundazioko sukaldari eta ekoizleei esker, eta Gipuzkoako eta Arabako sukaldari gonbidatuekin batera. Kanpoan egingo dute bazkaria, eta “suak” antolatuko dira: babarrunak eltzean Jokin Salaberri (Cofradía de la Putxera), Xabier Zubiaga (Cofradía de la Putxera), Jon Andoni Martínez (Cofradía de la Putxera), Laura Muñoz (Urgora, Araba) sukaldariekin; patatak eltzean, Txema Llamosas (Casa Garras), Aitor Martínez (Cofradía de la Puxera), Jose Mari Aguirre (La Roca) eta Idoia Bilbaoren (talogile) eskutik; arroza marinel erara Sergio Ortiz de Záratek (Zarate) eskainia; arrain-parrilla Joseba Irustarekin (Gure Etxea); eta haragi-parrilla Oscar García Baldeón (Txakoli Simón) eta Xabier Zabaleta (Aratz, Gipuzkoa) sukaldariek emana. Gainera, abangoardiako sukaldaritzako lau pintxo dastatuko dira hurrengo sukaldariek eginak: Luiscar Sanz (Mugarra), Álvaro Garrido (Mina), Manuel Eduardo Rodríguez (Haritza) eta Josemi Olazabalaga (Aizian). Horrez gain, beste hainbat puntu ere egongo dira ogiarentzat (Euskal Ogiak), Euskadiko gaztentzat, postreentzat (Euskal Gozogileak eta Kaitxo), eta edarientzat (Basque Wine, ​​La Salve, Insalus, Boga Garagardoa eta Laugar Brewery).

LAGUNTZAILEAK

‘Euskal Gastronomiaren Topaketa’ Basque Culinary Centerrek, Bisubi Fundazioak, Hazi Fundazioak eta Eusko Jaurlaritzako Ekonomiaren Garapen, Jasangarritasun eta Ingurumen Sailak antolatu dute, eta hauen laguntza ere izan dute: Mahaia Kolektiboa, Jakitea, Euskal Gozogileak, Euskal Gastronomia Akademia, Gastronomia Kofradien Federazioa (Fecoga) eta Euro-Toques. Insalus eta La Salvek babesten dute, eta Bizkaiko Foru Aldundiak sustatzen du.