Berriak

“Guernica”ren txokolatezko erreplika Gasteizen dago ikusgai

Artelanak diren postreak badira, baita artelanak irudikatzen dituzten gozoak ere, nahiz eta, tamalez, miretsiak izateko besterik ez sortu. Federación Vasca de Gastronomía Dulce Artesana – Euskal Gozogileak elkarteak Pablo Picassok 1937an margotutako Guernica lanaren erreprodukzio gozoa egin zuen iaz tamaina naturalean. Euskal Herriko gozogintzako artisauen lanbideari prestigioa emateko eta gastronomia eta artea uztartzeko helburuarekin kolektibo horrek egin zuen lehen jardueretako bat izan zen.

Gerrak ez du alde positiborik, ezta begi onez begiratzeko angelurik ere. Imajinario kolektiboan gudaren izugarrikeriaren sinboloa den obrarik bada, hori Guernica da. Bere pisua galdu gabe, Euskal Gozogileak taldeak osagai egokia aurkitu du ukitu gozoaz hornitzeko: txokolatea. Horrekin, obraren erreplika bat osatu dute, jatorrizko esanahia gordetzeaz gain, beren lanaren balioa eta kalitatea aldarrikatzeko.

Aurkeztu eta urtebetera, txokolatezko birsorkuntza Gasteizera iritsi zen 1937ko apirilaren 26ko bonbardaketaren 85. urteurrenean. Europa Kongresu Jauregiak Pablo Picassoren obraren erreprodukzioa hartu zuen maiatzaren 1era arte.

Euskal Herriko hiru lurraldeetako txokolate eta gozogintzako 40 profesionalek parte hartu zuten 2021ean Malagako artistaren margolan ikonikoaren txokolatezko tableta erraldoi honen sorkuntzan. Koadroaren oinarrizko prestaketa Salva Industrial enpresan egin zen, Lezoko industria-pabiloi batean, eta Usoa Zumeta zuzendari artistikoak gainbegiratu zuen, jatorrizkoaren eta erreplika gozoaren arteko antzekotasuna ziurtatuz.

Horretarako, 400 kilo txokolate beltz eta zuri baino gehiago urtu ziren, eta horiekin egin ziren obraren hamalau plakak. Piezak jatorrizko mihisea zintzo eta neurri berberekin erreproduzitzen du, hau da, 7,77 metroko luzera eta 3,49 metroko zabalera. Gainera, tabletak tona erdiko pisua du.

Txokolatezko makrokoadroak munduko leku askoren interesa bildu du bertan ikusgai jarri ahal izateko. Euskal Herriko hainbat tokitatik igaro da, hala nola, Bilboko Azkuna Zentroa, Oñati edo Gasteiz, baina baita nazioarteko hainbat ekitalditan ere, esaterako, Parisen egindako Salon du Chocolat-en egon zen urriaren 28tik azaroaren 1era. Munduko txokolate-ekitaldirik garrantzitsuenean parte hartu zuen, beraz, jatorrizkoa Picassok margotu zuen hirira itzuli zen, hain zuzen ere.

Euskal Gozogileak elkarteak euskal gizartean zein kultura unibertsalean duen balio sinbolikoagatik aukeratu zuen lan hori. Gernikan 2021ean egindako aurkezpenean adierazi zutenez, “mundu osoan ezaguna den margolan ikoniko hau birsortzekoa, txokolatezko Guernica bat egitekoa, talde lan bat da konplizitatean, inplikazioan eta erantzukizunean oinarritua”.

Federazioak Arabako, Bizkaiko eta Gipuzkoako elkarteak biltzen ditu, eta Euskal Herriko artisau-gastronomia gozoaren sektore osoa bultzatzea du helburu, prestigioa emateko eta elkarrekin lan egiteko, dagokion lekura itzul dadin. Euskal Gozogileak elkarteak bere jarduera eta produktua balio erantsi handiko aintzatespen-mailan kokatzeko helburua du, tokiko produktuaren, gustuaren kulturaren, zero kilometroaren, trazabilitatearen eta jasangarritasunaren irizpideetatik abiatuta elikadura-praktika osasungarriaren mailan. Artisau-gastronomia gozoaren barruan hainbat diziplina daude, hala nola gozogintza, gozogintza, gozogintza, opilgintza, izozkigintza edo txokolategia.

Publikazio berriak

Laborategia
Sukaldea mahaia kolektiboa
Sukaldea
Sukaldea